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Public advice and guidance compendium – TR 2018/7 

This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft TR 2017/D5 Income tax:  employee remuneration trusts. 

This compendium of comments has been edited to maintain the anonymity of entities that have commented. 

Summary of issues raised and responses 

Issue 
No. 

Issue raised ATO Response/Action taken 

1 Proposal for a safe harbour 
A safe harbour should be provided or consideration 
given to the use of the Commissioner’s Remedial Power 
to overcome the double taxation that results in 
Example 11 of TR 2017/D5. 

The Commissioner has considered the nature of trust 
distributions and when they are in respect of employment in 
Taxation Determination TD 2017/26 Income tax:  employee 
share schemes – when a dividend equivalent payment is 
assessable to an employee as remuneration. Paragraph 21 of 
that Determination sets out the circumstances in which the 
Commissioner will accept that a dividend equivalent payment 
paid under an employee share scheme is not for, or in respect 
of, services provided as an employee, and therefore is not 
assessable as remuneration. 
The Commissioner will adopt a compliance approach consistent 
with that outlined in paragraph 21 of TD 2017/26 to dividend 
equivalent payments made under an ERT arrangement (see 
footnote 75 of the final Ruling). 

2 Assessability of distributions from ERT1 
The final Ruling should make it clear that an employee 
is not assessable on an amount contributed on their 
behalf or held on their behalf until the relevant vesting 
conditions are satisfied and the employee becomes 

An employee may be assessable on amounts contributed on 
their behalf to an ERT if the employee is taken to have derived 
that amount at the time it is paid to the ERT. This will include 
amounts that are applied or dealt with on the employee’s behalf 
or as they have directed. Similarly, an employee may be 
assessable under section 6-5 of the Income Tax Assessment 

1 All terms used in this Compendium have the same meaning as those in  TR 2018/7. 
                                                        



This edited version of the Compendium of Comments is not intended to be relied upon. It provides no protection from primary tax, penalties, interest or 
sanctions for non-compliance with the law.  

 

Page status:  not legally binding Page 2 of 3 

Issue 
No. 
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entitled to receive the relevant amounts. Example 11 of 
TR 2017/D5 provides some guidance in relation to this 
but otherwise the Ruling only implies this. 

Act 1997 (ITAA 1997) on benefits received out of the ERT if the 
employee is taken to have derived them (either by receiving 
them directly or amounts that are applied or dealt with on their 
behalf or as they have directed). Whether the amounts were 
subject to ‘vesting conditions’ is irrelevant if otherwise they are 
taken to have been derived by the employee. Whether an 
amount is included in the assessable income of an employee, 
under section 6-5 of the ITAA 1997 will also depend on whether 
those amounts are already included in the employee’s 
assessable income under the trust assessing provisions. 

3 Contribution provided in respect of a particular 
employee 
Paragraph 106 of TR 2017/D5 relies on the fact that 
there is use of the definite article in 
subsection 109ZB(3) of the Income Tax Assessment 
Act 1936 (ITAA 1936). However, the subsection does 
not use the definite article and uses only the indefinite 
article, namely, ‘a’ and ‘an’. Specifically, 
subsection 109ZB(3) states [emphasis added]: 

‘payment made to a shareholder in their capacity 
as an employee or an associate of an 
employee…’.  

Accordingly, the explanation in paragraph 106 of 
TR 2017/D5 is a bit confusing to understand. 

The explanation in paragraphs 36 and 37 of the final Ruling has 
been updated to clarify the ATO view on the operation of 
subsection 109ZB(3) of the ITAA 1936. 

4 Amounts that have been previously assessed under 
section 99A of the ITAA 1936 
The Ruling should make it clear that dividend equivalent 
payments are assessable to an employee under 
section 6-5 of the ITAA 1997, if the payment is 

Paragraph 58 of the final Ruling clarifies the ATO view that it is 
irrelevant whether an amount is paid from an amount previously 
assessed to the trustee in determining if the amount is income in 
the hands of an employee beneficiary. 
The character of a payment in the hands of a taxpayer (an 
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connected to the employee’s employment, despite the 
trustee having previously been assessed on the 
dividend under section 99A of the ITAA 1936 to which 
the dividend equivalent payment relates. 

employee, in the case of an ERT) is not informed or determined 
by whether the amount has been taxed to the payer in an earlier 
income year (the trustee, in the case of an ERT) under 
section 99A of the ITAA 1936. 
Such amounts may represent dividend equivalent payments or 
another form of payment. The Ruling is intended to apply to all 
distributions from an ERT and is not restricted to payments that 
are dividend equivalent payments. Therefore, if a payment 
(even if it is not described as a dividend equivalent payment) 
meets the requirements of section 6-5 of the ITAA 1997 (in that 
it is made to an employee as remuneration), it is assessable to 
the employee under section 6-5 regardless of whether it was 
assessed to a trustee under section 99A of the ITAA 1936 in an 
earlier income year. 

5 Application of section 99B of the ITAA 1936 
As by definition, a dividend equivalent payment is the 
after-tax amount of a dividend that the Trustee has 
previously been assessed on under section 99A of the 
ITAA 1936, sub-section 99B(2)(c)(ii) applies to reduce 
the amount assessable under subsection 99B(1) to 
zero. 

As outlined at footnote 72 of the final Ruling while 
subsection 99B(1) of the ITAA 1936 provides that certain 
property of a trust estate paid to, or applied for the benefit of, a 
resident beneficiary, is assessable to the beneficiary, it does not 
apply unless the trust is or was a non-resident trust estate. 
Accordingly, neither it, nor the exception to it in 
subparagraph 99B(2)(c)(ii) of the ITAA 1936 (concerning 
amounts previously assessed to the trustee), generally applies 
to the arrangements described in this Ruling. 

 

 


	pdf/75d68ebe-1162-482f-ace4-021653432eea_A.pdf
	Content
	This is a compendium of responses to the issues raised by external parties to draft TR 2017/D5 Income tax:  employee remuneration trusts.


