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Ownership of crops before harvest

O This publication provides you with the following level of protection:

This publication (excluding appendixes) is a public ruling for the purposes of the Taxation Administration Act
1953.

A public ruling is an expression of the Commissioner’s opinion about the way in which a relevant provision
applies, or would apply, to entities generally or to a class of entities in relation to a particular scheme or a
class of schemes.

If you rely on this ruling, the Commissioner must apply the law to you in the way set out in the ruling (unless
the Commissioner is satisfied that the ruling is incorrect and disadvantages you, in which case the law may
be applied to you in a way that is more favourable for you — provided the Commissioner is not prevented
from doing so by a time limit imposed by the law). You will be protected from having to pay any underpaid
tax, penalty or interest in respect of the matters covered by this ruling if it turns out that it does not correctly
state how the relevant provision applies to you.

Ownership of crops before harvest
Question

1. Where one entity owns farming land and another entity operates a farming business on that
land are any unharvested crops, which are included in the sale of such land, GST-free under
section 38-480 of the A New Tax System (Goods and Services Tax) Act 1999 (GST Act)?

Answer

2. The unharvested crops may only be GST-free under section 38-480 of the GST Act if they
can be considered to be part of the land and not a separate supply of goods. The contract for the
sale of the farm land may include conditions to protect the interest of the business entity in the
unharvested crops. However if an agreement had been made by the landowners with the business
entity to include any unharvested crops in the sale of the land, the sale of the unharvested crops
would generally be a separate supply for GST purposes subject to the explanation below.

3. Crops which are sown for the purpose of reaping or planted for the purpose of gathering
and which are produced in the year of their labour (for example, corn and potatoes) may be
classified as emblements, and are things independent of the land and may be sold as growing
crops independent of the land. These unharvested crops are considered to be chattels and would
be subject to GST as a separate supply of goods.
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Explanation
4. Apart from crops a summary of the relevant law in relation to other items is as follows:
1. The natural growth of the land, for example, grass and natural timber and naturally

occurring fruit on trees can be regarded as part of the land and in a contract for sale
and purchase of land will pass with the land and will generally be GST-free under
section 38-480 of the GST Act. The natural growth of the land can only be sold
separately from the land if it has been severed from the land.

Trees, including fruit trees or vines, which are planted for the purpose of harvesting
or felling, for example, Pinus Radiata planted for felling, are not emblements and if
the land upon which they are growing is sold, they pass with the land and will
generally be GST-free under section 38-480 of the GST Act. This is subject to the
exception that trees sold for the purpose of immediate felling can be classified as
chattels.

In contrast to crops, fruit on trees is considered to be part of the land on which it is
growing, and a sale of growing fruit is the sale of an interest in land unless the
property in the fruit is to pass to the purchaser after it is severed from the land under
a separate condition in the land sale contract or a separate contract. This means
that generally, sale of fruit on trees will be considered to be part of the land and
when the land is sold can be GST-free under section 38-480 of the GST Act. Where
the fruit is sold to the purchaser under a separate condition in the land sale contract
or a separate contract section 38-480 of the GST Act cannot apply. However, in this
situation sale of fruit may be GST-free under Division 38 of the GST Act.
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