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PREAMBLE           Consequent upon the proposed replacement of section 42A
          of the Defence Force Retirement Benefits Act with Regulation 19
          of the Defence Force (Bounties and Gratuities) Regulations as
          the authority for payment of "advances" against gratuities, it
          has been necessary to review previous rulings concerning the
          liability to tax of ex-members of the Defence Forces Retirement
          Benefits Fund on amounts received on retirement.

          2.       Broadly, a member who, on completion of a term of
          engagement, re-enlists for a further term is, by virtue of
          section 42A(1) of the D.F.R.B. Act, entitled to payment of a
          specified amount unless he elects not to receive that payment.
          Where the member does not make the election and receives the
          payment before discharge, the amount so received is taxable in
          full in the year of receipt.  Such a payment is clearly a
          benefit to which an eligible member becomes entitled under the
          D.F.R.B. Act and, as no debt is created at the time of payment,
          it is not considered to be in the nature of a loan but rather a
          receipt in the nature of a gratuity, or part of a gratuity,
          assessable in full in the year of receipt.

RULING    3.       It is considered that payments made under Regulation
          19(1) and (2) will be essentially the same in character as those
          paid under section 42A(1) with the result that they will be
          taxable in full in the year of receipt.

          4.       The provisions of Regulation 19(6) and the amendment of
          section 42 of the Defence Force Retirement Benefits Act
          1948-1971 effected by section 22 of Act No.82 of 1973 will,
          however, operate to alter the deductibility for income tax
          purposes of any repayments made by a member in consequence of being
          entitled to retirement pay or a pension.  Previously, a



          repayment by this class of member to the DFRB Fund of amounts
          received in terms of section 42A restored full pension rights to
          the member.  In these circumstances, it was accepted that the
          repayment was a contribution to a superannuation fund for the
          personal benefit of the member and therefore qualified for
          deduction in the year the repayment was made in terms of section
          82H of the Income Tax Assessment Act.

          5.       Under present circumstances, however, it is clear that
          repayment of an amount, whether received under section 42A or
          Regulation 19(1) or (2), will not affect the member's retirement
          pay entitlement under the Defence Force Retirement and Death
          Benefits Act 1973.  The repayments cannot, therefore, be
          accepted as being for the personal benefit of the taxpayer in
          terms of section 82H of the Assessment Act.  Moreover, the
          repayments will not be made to a superannuation fund and, in
          cases where Regulation 19(6) applies, will not be contributions
          under the Defence Force Retirement and Death Benefits Act which
          will qualify for deduction under proposed amendments to section
          82H of the Assessment Act.

          6.       In the circumstances, repayments made under Regulation
          19(6) or in terms of the present section 42A will not qualify
          for deduction under the income tax law as it now stands or in
          the form it will take when amended to cater for the change in
          the retirement benefit scheme whereby members' contributions are
          payable to Consolidated Revenue in lieu of a superannuation fund.

          7.       Payments made under Regulation 19(1) and (2) may be
          applied against the benefit due to a member on completion of his
          service if he is not entitled to a pension (Regulation 19(6)).
          Amounts deducted from a gratuity on retirement in terms of
          Regulation 19(6) will not qualify for deduction for income tax
          purposes.

          8.       Where, on retirement, a member is only entitled to a
          refund of his contributions to the Fund no part of the amount so
          received will fall to be included in his assessable income.
          However, the question whether payments consisting of a refund of
          contributions, together with an additional amount by way of
          gratuity (where the ex-member is not entitled to a pension)
          constitute a retiring allowance subject to tax, falls to be
          determined from the statutory provisions relating to the Fund.
          In the generality of cases, where an amount is paid as one
          indivisible sum it is subject to tax to the extent of 5 percent
          of the lump sum.  It would seem that under the proposed
          legislation a refund of an ex-member's own contributions and the
          gratuity paid on retirement are regarded as two separate and
          distinct sums.  Consequently, the amount received on retirement
          as a refund of contributions should be treated as not being
          subject to tax.  However, 5 percent of the separate gratuity
          paid will be assessable under section 26(d) of the Assessment
          Act.
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