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          OTHER RULINGS ON TOPIC  IT 5

PREAMBLE      This Ruling considers the taxation implications where part
          or all of any service fee or commission in respect of
          non-tax-deductible upfront payments for entry into an investment
          product by investors is refunded by either managers of
          investment products or investment intermediaries such as
          brokers.

          2.  Although the individual fact situations may vary, these
          cases can be divided into two basic types:

               (i)  where a service fee or commission payable by an
                    investor is deducted from the initial investment sum
                    but subsequently refunded in whole or part; and

              (ii)  where the investor, wishing to keep the investment sum
                    intact, pays the service fee or commission out of
                    other moneys and part or all of the service fee is
                    subsequently refunded.

RULING    3.  The taxation treatment of such refunds depends on the source
          of the funds used to pay the service fee or commission in the
          first place and the nature of the refund in the hands of the
          investor.  Consequently, it is necessary to draw a distinction
          between eligible termination payment moneys and moneys from
          other sources.

          4.  In essence, the refund represents a reduction in the service
          fee or commission paid for entry into the particular investment
          product.  In accordance with Taxation Ruling No IT 5 the service
          fee or commission is regarded as part of the cost of the
          investment and accordingly of a capital nature.  Where part or
          all of the service fee or commission is refunded the view is
          taken that, subject to one exception, the refunded moneys would
          be capital in the hands of the investor.



          5.  The exception relates to cases where an eligible termination
          payment (ETP) is being rolled over and part of the ETP is used
          to pay the service fee or commission.  In these circumstances a
          partial or full refund of the service fee or commission has the
          result that a part of the ETP has not been effectively rolled
          over into either a superannuation fund, approved deposit fund or
          used to purchase an annuity.  In such cases the refund is
          required to be treated as assessable to the investor as an ETP
          in accordance with the provisions of Subdivision AA of Division
          2 of Part III of the Income Tax Assessment Act.

          6.  Where the refund relates to an ETP that was received by the
          taxpayer on or before the date of this Ruling, the discretion
          under subsection 27A(1) of the Income Tax Assessment Act will be
          exercised to allow the taxpayer 90 days from the date of this
          Ruling to roll over the refund.

          7.  A taxpayer who receives an ETP after the date of this Ruling
          will generally have the normal statutory time limit of 90 days
          from the date of receipt of the ETP to roll over any refund.

          8.  Where funds other than ETP moneys are used to pay the
          service fee or commission in the first place, the refund would
          not be assessable.

          Capital Gains Tax

          9.  Where an investment product is subject to the capital gains
          tax provisions, subsection 160ZH(11) provides that in
          calculating the cost base, the indexed cost base or the reduced
          cost base, account shall not be taken of any consideration or
          expenditure in respect of which the taxpayer has been recouped
          or is entitled to be recouped.  In other words, the refund of
          part of the service fee or commission will have the effect of
          reducing the cost base, indexed cost base or reduced cost base,
          as the case may be, unless the amount refunded is subsequently
          used to increase the investment.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          1 June 1989
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