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This Document forms part of Sales Tax Determination STD 96/5;  it is a Ruling for the purposes of
section 77 of the Sales Tax Assessment Act 1992 and may be relied upon by any person to whom it
applies.

Addendum to Sales Tax Determination

Title: Calculation of tax payable on goods containing
tax-advantaged computer programs

This Addendum amends Sales Tax Determination STD 96/5 as follows:

Before the heading 'Communication of the Decision' (page 8)

Insert the following heading and section:

Questions and
answers on tax-
advantaged
computer
programs

These Questions and Answers were released as part of the minutes
of the National Sales Tax Liaison Committee (NSTLC) meeting
on 2 October 1996.

Following the issue of Sales Tax Determination
STD 96/5: Calculation of tax payable on goods
containing tax-advantaged computer programs, the
professional bodies represented on the NSTLC
approached the ATO for clarification of some aspects
of the Determination.  A Sub-Committee of
practitioners and ATO officers have resolved to clarify
those issues by way of the following questions and
answers.

In this section, 'the Determination' means Sales Tax Determination
STD 96/5.
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Question 1 Question:  Where a taxpayer has established a separate 'off-the-
shelf' wholesale selling price for software sold with hardware for
one inclusive price, can that price be used as the value of the tax
advantaged computer programs ('TACPs')?

Answer:  While the off-the-shelf price will often be a good
starting point, the ATO has not endorsed its use as a general rule,
because packages of software and hardware are normally sold at a
price that is discounted below the separate price of the
components.  Where a hardware and software package is
discounted, the ATO expects to see the discount applied to both
the hardware and software in proportion to the discount allowed
for the package.  For example, if hardware with a wholesale price
of $2,000 and TACPs with a wholesale price of $500 are sold in a
package for $2,000, the discount from the sum of the individual
prices is 20%.  This discount is applied to both articles to produce
a wholesale taxable value of $1,600 for the hardware.

Furthermore, some off-the-shelf prices are based on very limited
sales and, in other cases, the bundled software is not identical to
that on which the off-the-shelf price is based.  However, where:

• the off-the-shelf prices are based on a significant number of
sales, and

• the bundled software is identical to the software sold off-the-
shelf,

the off-the-shelf price can be used to determine the value of the
tax advantaged computer program in packages of hardware and
software not sold at a discount.

The methodology for determining the value of Original Equipment
Manufacturer ('OEM') software (as described at page 7 of the
Determination) is addressed separately in the answer to Question
3.
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Question 2 Question:  Where a taxpayer has not established separate
wholesale selling prices for either the hardware or the software,
but can determine the costs applicable to each of these, can they
value the TACP using an equivalent markup between the hardware
and TACPs?

Answer:  Yes.  A similar principle is endorsed in Sales Tax
Ruling SST 6.

For example:

Total wholesale selling price $2000

hardware cost $1000
TACPs cost   $200
Total cost $1200

Therefore,

hardware taxable value 1000/1200 X 2000 = $1667
TACPs value 200/1200 X 2000 =   $333

In preparing the Determination, costing information was provided
by industry members and other experts in valuing TACPs.  Cost
calculations were made for a range of goods and these calculations
showed that, as a general rule, less than 10% of the value of the
total package was attributable to TACPs.  Thus, 10% was used as
the basis for the Safe Harbour provided for in the Determination.
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Question 3 Question:  Can a taxpayer use the Safe Harbour or any other
method for OEM software?

Answer:  OEM software is described at page 7 of the
Determination.  It is usually supplied under international
agreements between software suppliers and hardware
manufacturers at a heavily discounted price.

The Determination says that OEM software can be valued at its
wholesale replacement cost or, if none is available, by using the
Safe Harbour.  In practice, the ATO will always accept the Safe
Harbour figure, as the actual cost per unit of OEM software is
generally determined on a settling day at some future date, even
though taxpayers may know the (interim) agreed royalty rate set
out in their licensing agreement.

Taxpayers can also use the valuation methodology outlined in
Question 2, although the ATO believes that this will rarely be
better than the Safe Harbour figure.

The valuation methodology in Question 1 cannot be used to value
OEM software because it has certain restrictions that the off-the-
shelf software does not have.  These restrictions are reflected in
lower acquisition and distribution costs for the OEM software
compared to the otherwise equivalent off-the-shelf software
product.

Question 4 Question:  Where a taxpayer has not established wholesale selling
prices or costs for either the hardware or TACPs, can they use
competitors' equivalent prices?

Answer:  No.  In these circumstances the ATO accepts that
TACPs may be valued using the applicable Safe Harbour
methodology contained in the Determination.  The figures
obtained in drafting the Determination demonstrate that, on
average, less than 10% of the total package of any goods is
attributable to TACPs.  Where taxpayers do not have access to
such information they can still use the applicable Safe Harbour
and, in most cases, this should still adequately cover the cost, plus
wholesale markup.
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Question 5 Question:  Where a taxpayer's supplier has a TACP value
approved by the ATO, can the taxpayer rely on that value when
determining the value of the TACP component of the same goods
sold by them by wholesale?

Answer:  Where a taxpayer is aware that a supplier has a TACP
value approved by the ATO, the taxpayer may apply to the ATO
for a private ruling that relates to their trading circumstances.
Having examined the original ruling, the ATO will be in a position
to determine whether the circumstances surrounding the original
ruling and those which apply to the taxpayer are equivalent.  If so,
a taxpayer could generally expect that a similar value will be
approved by way of a private ruling to them based on their
specific circumstances.

Taxpayers should also be aware that the reflection of a value for
TACPs on a supplier's price list does not necessarily mean that
that value has been approved by the ATO.  In some cases it may
be necessary for the ATO to make enquiries of the supplier in
order to determine the basis for a particular valuation.

Question 6 Question:  In the Determination, does replacement cost allow for
a mark-up on cost?

Answer:  The replacement cost valuation method referred to in the
Determination refers to the amount that a wholesaler would charge
a retailer for the TACPs, rather than the cost to the manufacturer,
thus allowing a mark-up on cost.  This is indicated in the
following example provided in the Determination:

The replacement cost should be determined taking into
account the terms of the agreement under which the
particular TACP is supplied, for example, a wholesaler of
goods who supplies a customer with a replacement TACP
may use the arm's length wholesale replacement value for
those particular goods.

The Safe Harbours provided in the Determination are based on the
actual cost of the TACPs to a manufacturer or wholesaler, plus an
average markup based upon an equivalent basket of goods in the
same market at the same time of generally 100%.
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Question 7 Question:  If a taxpayer believes that they have exceptional
circumstances and neither the Determination nor these questions
and answers clarify their situation, what can they do?

Answer:  While the Determination was intended to deal with the
bulk of taxpayers' difficulties in relation to TACPs, exceptional
circumstances, for example unique goods or high cost low demand
technology goods, will still need to be dealt with on an individual
basis.  Taxpayers who sell these types of goods may seek a private
ruling from the ATO, by completing the Application for Private
Ruling on Sales Tax.  Any ruling by the ATO will have protection
for the purposes of section 77 of the Act and may be relied upon
by the person to whom it applies.

Commissioner of Taxation
12 February 1997
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