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This Document forms part of Sales Tax Determination STD 98/1;  it is a Ruling for the purposes of
section 77 of the Sales Tax Assessment Act 1992 and may be relied upon by any person to whom it
applies.

Addendum to Sales Tax Determination

Title: Taxable value of new motor vehicles with a
gross vehicle mass of 7.5 tonnes or less

This Addendum amends Sales Tax Determination STD 98/1 as follows:

Before the heading 'Communication of the Decision' (page 7)

Insert the following heading and section:

Questions and
answers about the
taxable value of
new motor
vehicles with a
GVM of 7.5
tonnes or less

These answers about the taxable value of new motor vehicles
respond to the most commonly asked questions at seminars and in
representations to the Australian Taxation Office.

In this section, 'the Determination' means Sales Tax Determination
STD 98/1.
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Question 1 Question:  In relation to the taxable dealing of the motor vehicle,
when does termination of the bailment or transfer of property to
the retail dealer company occur?

Answer:  Termination of bailment occurs on the date when the
cheque is posted or the electronic funds transfer is made to the
wholesale finance company.  For a transaction from a dealer
wholesale company to the retail dealer company, transfer of
property occurs on the date the transaction for the vehicle is
entered into the journal, provided that the dealer wholesale
company pays out the finance company on the same day.  The
actual time on that date that these occur will not be a factor.

Upgrade/modification(s) that commence on these dates will occur
after the taxable dealing with the vehicle.

Question 2 Question:  Does the Determination still apply if there is re-
financing by the retail dealer to enable termination of bailment?

Answer:  Yes.  Dealer retail companies can arrange capital loans,
floating charges or other forms of re-financing to pay out the
bailment over the vehicle, provided title in the vehicle does not
remain with or pass to the finance company.

It will be necessary to put into place a system to identify:

• that there has been a wholesale sale (by payment of the
purchase price) of the vehicle to be modified by the dealer;

• the date of that sale; and

• the date on which an upgrade/modification was made.
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Question 3 Question:  What items are included in the retail value of
upgrade/modification(s)?

Answer:  Upgrade/modification(s) means any alteration or change
to a new motor vehicle after it leaves the manufacturer/importer
that does not constitute manufacture. It includes the following
items if applied to the new vehicle:

• 'after market' applications such as paint protection, fabric
protection, rust proofing, puncture protection, sound proofing
and window tinting;

• LPG conversions;

• second-hand parts or accessories; and

• parts and accessories supplied by the customer.  Their value,
being the price paid by the customer, must be included as the
definition of 'upgrade/ modification(s)' refers to the retail value
of 'any' alteration or change.

Question 4 Question:  What items can be excluded from the retail value of
upgrade/modification(s)?

Answer:  Items that do not have to be included in the calculation
of the retail value of upgrade/modification(s) include:

• 'free give-aways' that are not included in the list price of the
vehicle.  These have a nil value as there is no charge to the
customer;

• 'pre-delivery services' and 'new vehicle delivery fee', provided
these cover services and expenses that are within the
Australian Automotive Dealers Association guidelines; and

• extended warranty charges.
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Question 5 Question:  Can the formula set out in paragraph 1(e) under
Decisions in the Determination be applied where exempt goods
are used in the upgrade/modification(s)?

Answer:  No.  An 'off-set' of sales tax is only available where
taxable goods are used in the upgrade/modification(s).  It is
intended that the formula only be applied where taxable goods
have been used in the upgrade/modification(s). For example,
where exempt goods are used in the conversion of a vehicle to
LPG gas, no 'off-set' is available as no sales tax has been paid on
the parts used.

Question 6 Question:  What happens if the modifier fails to separate parts and
labour on the invoice?

Answer:  The sales tax calculated on the taxable value of a new
vehicle may be reduced by sales tax borne/paid on parts,
accessories and materials used in the upgrade/modification(s),
provided the sales tax can be ascertained.  Sales tax may be shown
on the invoice or ascertained by applying the formula set out in
paragraph 1(e) under Decisions in the Determination.  The
formula requires the value for parts to be identified.  Unless this is
the case, the formula cannot be used and no 'off-set' of sales tax is
available.

Question 7 Question:  What happens if a vehicle is moved out of bailment
when the upgrade/modification(s) have only been partly
completed?

Answer:  Where a dealer has a single contract with the customer
and the upgrade/modification(s) commences before the taxable
dealing and is completed later, the full retail value must be
included in the calculation of the taxable value of the motor
vehicle.  If the original contract has been finalised and the
customer genuinely changes his/her mind and has additional
upgrade/modification(s) carried out under a separate contract after
the vehicle has been paid out, the modifier is only required to pay
sales tax on the parts and accessories that have been used in
carrying out the separate contract.
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Question 8 Question:  Do 'cash back' discounts offered by the retail dealer
affect the taxable value of the vehicle?

Answer:  No.  Any discount offered by the retail dealer will not
affect the taxable value of a motor vehicle as the taxable value is
determined by the list price recommended by the
manufacturer/importer.  Unless the list price of the vehicle has
changed, there is no change in the taxable value.
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