
TD 95/42 - Income tax: can a premium paid by an
employer on a trauma insurance policy in respect of
an employee be an allowable deduction to the
employer?

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of TD 95/42 - Income
tax: can a premium paid by an employer on a trauma insurance policy in respect of an employee
be an allowable deduction to the employer?

This document has changed over time. This is a consolidated version of the ruling which was
published on 9 August 1995



Taxation Determination TD 95/42

FOI Status:  may be released Page 1 of 1

This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the
terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:  can a premium paid by an employer on a trauma
insurance policy in respect of an employee be an allowable
deduction to the employer?

1. Yes, where the trauma policy is:

(a) owned by an employer;
(b) the employer is the beneficiary of the policy;
(c) the premium is paid for a revenue purpose;  and
(d) the purpose of the policy is to advance the business ends of the taxpayer;

then the premium is deductible under subsection 51(1) of the Income Tax Assessment Act 1936 (the
Act).

2. A revenue purpose would exist where any benefit expected to be obtained by the employer
under the policy was to cover the loss of profit, either on account of reduced income or increased
expenditure, arising as a result of the loss of the employee through the occurrence of the insured
event or condition under the trauma policy.  There needs to be a nexus between the amount of the
insurance benefit and the expected quantum of lost profits.  A benefit received in these
circumstances would constitute assessable income to the employer under subsection 25(1) of the
Act.

Commissioner of Taxation
9 August 1995
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