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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part. Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the
terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: should directors' fees be included in the assessable
income of a director who is a partner in a professional
partnership and who must pass on those fees to the partnership
as required by the partnership agreement?

1. Generally, no. However, this Taxation Determination, which applies only to partners in
professional partnerships such as accounting or legal firms, should be read in conjunction with
Taxation Ruling IT 2639.

2. It is common practice for a partner in a professional partnership to be appointed as director
of a client company or a public company. The appointment is usually considered to be another
service provided by a professional partnership or an extension of the usual business activities of the
partnership, and is made because of the partner's connection with the partnership.

3. It is also a common requirement that the partner obtain the approval of the other partners to
accept the appointment as director. The partnership agreement usually provides that directors' fees
received by partners are to be paid into the partnership account.

4. In accordance with the partnership laws of the States and Territories, a partner who accepts
an appointment as a director in the course of carrying on the usual business of the partnership, does
so in the capacity as agent for the firm. We consider that a partner in a professional partnership
who is appointed as a director in the circumstances outlined in paragraphs 2 and 3 would be
appointed as an agent for the partnership. Alternatively, even where the appointment as director is
not part of the usual business of the partnership, the relevant partner may be obliged to account to
the partnership for directors' fees received from an appointment which became available by virtue
of that director's membership of the professional partnership. For example, a partner's appointment
as a director may be attributable to the manner in which the partner conducts the usual business of
the partnership and the commercial contacts made by the partner in conducting this business. In
these circumstances, the opportunity for appointment arises from a partnership business connection
and the partner may be required to account to the partnership for the directors' fees received.
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5. If the appointment as director is either as agent for the partnership or resulted from the
opportunity arising from a partnership business connection, any directors' fees received by the
partner are received in the capacity as trustee for the partnership. While the individual partner may
have legal entitlement to the directors' fees, the beneficial entitlement rests with the partnership.
Consequently, the directors' fees are income of the professional partnership and the partner is not
an employee of the paying company for the purposes of the PAYE provisions of the Income Tax
Assessment Act 1936 or the Superannuation Guarantee (Administration) Act 1992.

6. In the case where an appointment as a director is unrelated to the partner's membership of
the professional partnership, the individual partner is beneficially entitled to any directors' fees,
notwithstanding any agreement to pay the directors' fees over to another. Similarly, where the
appointment as a director arises from a partnership business connection but the partners agree that
the individual partner can retain any directors' fees, the individual partner is beneficially entitled to
the fees. In either of these situations, the partner is an employee of the paying company for the
purposes of the PAYE and Superannuation Guarantee provisions.

7. Taxation Ruling IT 2320 is withdrawn from the date of issue of this Taxation

Determination.

Commissioner of Taxation
22 January 1997
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