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Notice of Withdrawal 
Goods and Services Tax Advice 
Goods and services tax:  does the transfer 
of assets constitute a taxable supply 
under Subdivision 72-A when a new 
trustee is appointed to replace the original 
trustee of a trust? 
 

Goods and Services Tax Advice GSTA TPP 050 is withdrawn with 
effect from today. 

1. GSTA TPP 050 provides an explanation of the operation of 
subsection 184-1(2) of the A New Tax System (Goods and Services 
Tax) Act 1999 (GST Act). The advice explains that a trust is an entity 
in accordance with paragraph 184-1(1)(g) of the GST Act. In addition, 
subsection 184-1(2) of the GST Act ensures that the rights and 
obligations of the trust are placed on the trustee. The advice provides 
that where there is a change of trustee, the person who is taken to be 
the trust changes but there is only ever one entity being the trust. 

2. GSTA TPP 050 further provides as there is no change in 
entity where there is a change in trustee then a transfer of assets 
from the former trustee to the new trustee is not a taxable supply. 

3. GSTA TPP 050 is withdrawn because it is a duplication of an 
existing ATO view and there has been a subsequent legislative 
clarification of the position concerning changes of trustee. 

4. The Commissioner’s view concerning the interpretation of 
section 184-1 of the GST Act is contained in paragraphs 71 to 80 of 
Miscellaneous Taxation Ruling MT 2006/1 The New Tax System:  the 
meaning of entity carrying on an enterprise for the purposes of 
entitlement to an Australian Business Number. Goods and Services 
Tax Determination GSTD 2006/6 Goods and services tax:  does 
MT 2006/1 have equal application to the meaning of ‘entity’ and 
‘enterprise’ for the purposes of the A New Tax System (Goods and 
Services Tax) Act 1999? confirms that the principles in MT 2006/1 
apply equally to the term ‘entity’ for GST and can be relied upon for 
GST purposes. 

5. In 2010 subsection 184-1(2) of the GST Act was amended to 
add Note 2. This note clarifies that the entity that is the trustee of a 
trust does not change merely because of a change of person who is 
the trustee of a trust. 

6. Paragraph 55 of Goods and Services Tax Ruling 
GSTR 2006/9 Goods and services tax:  supplies explains that an 
entity cannot make a supply to itself. 
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