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          I 1102818        RETIRING ALLOWANCES          s.26(d)
                           EMPLOYMENT STATUS CHANGE
                           LUMP SUM PAYMENTS

PREAMBLE      In the current economic climate a number of companies have
          found it necessary to retrench employees in order to maintain
          the companies' profitability.  Where the retrenchment
          constitutes retirement or termination in terms of section 26(d),
          any lump sums payable to employees on retrenchment are
          assessable only to the extent of 5%.

          2.  It will, of course, be a question in each case whether there
          has been a retirement or termination within the meaning of
          section 26(d).  Cases recently brought to the attention of this
          office illustrate the problem.

RULING    3.  In one case the employees had their hours of work reduced
          and became part-time employees.  They did not receive any
          payment on change of status from full-time employees to
          part-time employees and continued to retain all the benefits to
          which full-time employees were normally entitled.  Clearly there
          was no retirement or termination in this case and, had any
          amount been paid on the change of status, it would not have
          attracted the operation of section 26(d).

          4.  In the other case the employees who were retrenched were
          offered the possibility of work on a casual basis.  Their names
          were placed on a list of casual employees available to be
          employed by the particular employer.  On retrenchment the
          employees were paid their entitlement from the superannuation
          fund plus an additional payment from the employer.  In the event
          of the employees being subsequently engaged on a casual basis
          they were no longer entitled to the benefits available to
          full-time employees, e.g. annual leave, sick leave, long
          service, etc.  In these circumstances it has been accepted that
          the retrenchment constituted a retirement or termination in
          terms of section 26(d) and only 5% of the lump sum on
          retrenchment is assessable income.

                                       COMMISSIONER OF TAXATION
                                           25 February 1983




	pdf/5e94cf16-853f-4eb2-b230-bc49d7cde3b6_A.pdf
	Content
	page 2


