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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with
the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:  is the expenditure incurred by an employee on an
employer's range of brand name conventional clothing or
footwear, which is required to be worn as a condition of
employment, an allowable deduction under subsection 51(1) of
the Income Tax Assessment Act 1936 ?
1. No.  Although a taxpayer may be required to purchase and wear a certain brand or type of
conventional clothing or footwear at the direction of the employer, it does not detract from the
character of the garments or footwear as conventional attire.  Expenditure on this attire is generally
not incurred in gaining or producing assessable income and is of a private nature and precluded
from deduction under subsection 51(1).  It does not fall for consideration under section 51AL
because it is not in respect of a corporate wardrobe or uniform.

Example:
A sales assistant employed in a retail clothing store has purchased her employer's brand of
conventional clothing to the value of $200.  The sales assistant is required by her employer to wear
combinations of the conventional clothing during different periods of her employment as a sales
assistant.

Although the employee is required to purchase and wear a certain brand of clothing at the
direction of her employer in the course of her employment, the expenditure is private in nature and
precluded from a deduction under subsection 51(1).
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