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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part . Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the
terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: is depreciation allowable under subsection 54(1) of
the Income Tax Assessment Act 1936 if income producing
operations in a business have not yet commenced?

1. No. Subsection 54(1) of the Income Tax Assessment Act 1936 does not allow depreciation
on plant, which is to be used for income producing operations in a business, where the taxpayer has
not commenced those operations.

2. The subsection requires the plant to be used by the taxpayer during the year of income for
the purpose of producing assessable income. As income producing operations are yet to
commence, the plant is not used for producing assessable income.

3. Alternatively, the subsection requires the plant to be installed ready for such use and held
in reserve. We interpret the expression 'held in reserve' as to 'keep back or save for future use in
those present income-producing operations' (Mr Beddoe in Case X46 90 ATC 378 at 381; AAT
Case 5877 21 ATR 3411 at 3414). If the income producing operations are yet to commence, the
plant is not 'held in reserve' for producing assessable income.

Example

A taxpayer, whose only source of income is from investments, purchases a fishing boat in order to
commence the business of fishing at some time in the future. Due to illness, the taxpayer does not
commence the fishing business until 12 months after the purchase. During this time the boat lies
idle.

A depreciation deduction is not allowable prior to commencing the business as the vessel is neither
used to produce assessable income nor is it held in reserve for such purpose.

Commissioner of Taxation
20/09/95
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